het einde van Cafe De Belsj?

De tijd waarin de Maas onze provincie van de Vlamingen scheidde is men allengs vergeten. Ons rest enkel nog een handvol verbasterde uitdrukkingen en zeer lokale gerechten, die onze cultuur met het stukje zachtheid verfraait welke onze Zuiderburen zo kenmerkt.

Reden te meer om voorzichtig om te springen met het nieuwe ontwerp voor cafe de Belsj. Het kenmerkende afgeschuinde hoekpand (naar Luiks voorbeeld) gelegen aan de Stenen Brug in Maastricht werd jaren geëxploiteerd door een Belgische kastelein. Vandaar haar inmiddels fameuze naam.

identiteitsfraude

Maar met het afscheid van de laatste Belg die in dit etablissement huisvestte, rees automatisch de vraag; “wat doen we met de naam?”. Vooropgesteld dat iedere lokale burger van onze provinciale hoofdstad haar kent (ook al zeggen ze van niet), gooi je dit soort karakteristieke namen niet zomaar terug over de grens. Handhaven, daarentegen, draagt een conceptuele lading met zich mee waaraan je wilt tegemoetkomen; maar er heeft nooit Jupiler door de kranen van de tap gestroomd, de verhouding azijn en ei in de mayonaise was keurig Nederlands en uien heetten hier gewoon “unne”, en niet ajuin. Een continuering van de Belsj zou niets minder zijn dan identiteitsfraude. Wat dan juist weer wel actueel zou zijn! Een thuis voor hen die even nergens terecht kunnen? Helaas is dat met onze aangescherpte hotelnota onbegonnen zaak (ook als we het voor niets doen). Een kroeg dan waarin je anoniem mag blijven? Waarin je je even buitenlander voelt in je eigen stad. Een cafe waar je plaatsneemt op de stoel van “Gilbert” en een gesprek aangaat met ene “Jaques” - die hier ook maar enkel op doorreis is. ...Het klinkt als een pact! Een ondergrondse genootschap van persona’s die zich buiten de muren van deze schenkerijen nooit zullen spreken. Maar wekelijks hun glazen laten klinken. Anonieme broeders doorheen alle lagen van onze culturele classificatie? …Of gewoon een andere naam natuurlijk.

enfin,

Een heropening van hetgeen je al kende zal het zeker niet worden. En het schrijnend tekort aan schenkerijen in deze stad maakt alles geoorloofd. Van identiteitsfraude tot illegaal boudoir zonder bovenverdieping! Samen met haar nieuwe Nederlandse kasteleine, Christianne Haijen, zoeken we op dit moment de grenzen op van jouw nachtleven. Iets om zeker in de gaten te houden!!

interAlter

InterAlter ontwerpt bijzondere interieurs en bedenkt exploitabele concepten voor de zakelijke markt en werkt voornamelijk voor ondernemers die zich durven onderscheiden. Het buro combineert interieurarchitectuur met communicatie technieken en voegt op creatieve wijze waarde toe in de exploitatie. Meer weten?