technisch creatief
Aro Ha_0986.jpg

tekenwerk

InterAlter is een bouwkundig advies bureau voor verbouwingen en herbestemmingen.

inzichtelijk tekenwerk zorgt dat je verbouwing vlekkeloos verloopt

 

tekenen in 3d helpt bouwkundige zaken inzichtelijk te maken

Wij begrijpen heel goed dat u graag grip houdt op het ontwikkelen van de plannen. Tegelijkertijd zijn die (technische) plannen vaak lastig te lezen als je dat niet dagelijks mag doen. Al onze ontwerpen worden gelukkig in 3d ontworpen. Dat stelt ons in staat om de situatie handig te visualiseren. Graag “lopen” wij dan ook samen met onze opdrachtgevers door een ontwerp heen. We zoomen in op belangrijke punten en overleggen samen wat de beste oplossing zijn kan. Telkens als u een tekening van ons ontvangt, ontvangt u ook toegang tot het 3d model waarin wij werken. Dit stelt u in staat om tijdens het ontwerp, achter de schermen mee te kijken in onze tekenkamer.

 

tekenen is een taal

Even geen dromerige maquettes of moodboards, maar gewoon bouwkundige zaken inzichtelijk maken. Een onderdeel van InterAlter dat vaak onderbelicht blijft. Want hoe gekker de plannen - des te duidelijker die tekeningen moeten zijn. Een verkeerde arcering betekent namelijk gewoon kiezels in plaats van isolatie-schuim in je muren. En aangezien we best vaak bijzondere en ongewone plannen mogen maken, is er geen enkele uitvoerder die dat nog verdacht vindt. We plakken tenslotte ook vloertegels op het plafond en er verdwijnen hele inrichtingen onder het behang. Des te meer reden om je tekeningen tijdig op orde te hebben.

Veel van onze klanten hebben (in het begin) moeite met het “lezen” van dergelijke stukken. Tekenen is een taal, en ze zien er tegenop om deze taal te ontcijferen in een ruimtelijke situatie. Laat staan zich voor te stellen hoe hun woning er nu eigenlijk uit ziet. En dat begrijp ik. Want vooral de technische tekeningen gaan helemaal niet over de “look en feel”, maar gewoon over waar een nieuwe balk moet zitten voor de uitbreiding, welke maat dat ding heeft en hoe die vast zit aan de rest van de binnenkant. Ze leggen uit hoe de ruimte gegarandeerd 90 minuten brandwerend blijft - en ze leggen vervolgens haarfijn uit wie, wat, waar moet doen. Ook in het Pools! Wel zo praktisch tijdens de sloop en verbouwing tegenwoordig.

In feite is die tekeningenset het belangrijkste contractstuk dat je nodig hebt voor de vergunning, voor de aanbesteding, tijdens de sloop, de bouw en de afbouw. Continu kun je verwijzen naar die moderne-hiërogliefen-op-kalkpapier - dus wat je ook gaat veranderen of verbouwen zorg altijd voor een verdomd goeie set tekeningen.

historisch tekenwerk als basis voor ons onderzoek naar nieuwe kansen

 

wat kost een tekening

de tekenkamer is het kloppende hart van interAlter

Een onvermijdelijke vraag natuurlijk - en heel lastig om daar op voorhand een kloppend antwoord op te geven. De kosten van het tekenwerk bestaan uit het aantal uren dat wij bezig zijn. Veel ingewikkelder is het niet. Toch zijn de tekeningen of de situaties dat vaak wel. En is het voor ons onmogelijk om daar, zonder inzicht in de situatie, een helder antwoord op te geven. Liefst maken wij op basis van een vrijblijvend gesprek, waarin we de situatie en de gewenste soort tekening bespreken, een goed gefundeerde inschatting van het aantal tekenuren. Bel ons gerust voor een prijsopgave - die maken wij graag voor u.

 

soorten tekeningen

Het soort bouwkundige tekeningen hangt vooral van het doel af. Het is goed om vooraf te weten waarvoor de tekening gaat dienen. Zo is er een verschil tussen tekeningen die nodig zijn voor de bouwplaats en voor de Gemeente of Welstandscommissie. De bouwtekening vertelt namelijk vooral “hoe” iets dient te worden gebouwd. Terwijl de vergunningstekening vooral vertelt “waarmee”, om daar op hun beurt de esthetische kwaliteit van te kunnen beoordelen. Vertel ons dus vooral waarvoor je de tekeningen nodig hebt. zodat wij het juiste detail niveau kunnen bepalen. Alhoewel tekeningen vaak worden gecombineerd, zou je het volgende onderscheid kunnen maken:

Vergunningstekening

Om vergunning aan te kunnen vragen bij uw Gemeente, dient een ingediend ontwerpplan te voldoen aan een aantal door de overheid gestelde indieningsvereisten. Welke deze exact zijn, is afhankelijk van het soort werken en staan omschreven in de Ministeriële regeling Omgevingsrecht (Mor).

Indelingsplan

Zoals de naam al doet vermoeden zijn dit globale plannen waarbij de focus vooral ligt op het gebruik van de ruimten en hun inrichting. Het gaat hier vooral over de maten en vormen van de inrichting. Deze tekeningen zijn een prima basis als studie voor een interne verhuizing of het zoeken naar een optimaal ruimtegebruik.

Inrichtingsplan

Het inrichtingsplan gaat een stapje verder dan enkel de indeling. Uiteraard toetsen we de ruimte op de benodigde maat voor de gevraagde functies. Maar ook spreken deze tekeningen over afwerkingen, kleur en posities van het vast meubilair.

Splitsingstekening

Wil je een pand kadastraal opsplitsen? Dan heb je een splitsingstekening nodig. Dit soort tekeningen zijn vrij schematisch van opbouw en dienen aan de eis van het kadaster te voldoen.

Slooptekening

Ja, dat lees je goed. Een slooptekening bestaat wel degelijk. Ze is een onmisbaar onderdeel voor iedere complexere verbouwing en vertelt exact welke bouwkundige elementen dienen te worden gesloopt. Afhankelijk van de constructieve impact gaat deze tekening gepaard met een zogenaamd stempelplan: een tekening waarin de constructeur bepaalt hoe de constructie veilig tijdelijk kan worden ondersteund tijdens en na het slopen.

Licht- en schakelplan

Meestel is dit een onderdeel van een grotere verbouwing. Het schakelplan is dé manier om met de elektricien te communiceren. Het omschrijft welke schakelaar waar zit en welk apparaat of armatuur daarmee wordt aangestuurd. Vervolgens verklapt het lichtplan welk type armatuur gekozen is en vertelt het iets over de eigenschappen van dat specifieke lampje. Denk hierbij aan vermogen, richting, lens, kleurtemperatuur en kleurechtheid.

Inmetingstekening (M)

Essentieel voor de start van ieder project is een correcte weergave van de bestaande situatie. Deze zogenaamde M-tekening is het resultaat van een 3d scan die wij op lokatie maken, aangevuld met de informatie die wij op dat moment visueel kunnen waarnemen.

Voorlopige ontwerp tekening (VO)

In een voorlopig ontwerp tekening presenteren wij een nieuw ontwerp. In dit plan wordt vooral gekeken naar het gebruik, de daarbij passende indeling en de esthetiek van die ingreep. Deze tekening vertelt “wat” er gaat veranderen.

Definitieve ontwerp tekening (DO)

Zodra er consensus bestaat over het voorlopig ontwerp, kan worden gestart aan de definitieve fase. Deze tekening vertelt vooral “hoe” zaken veranderen en “waarmee”. Denk hierbij aan de draagconstructies, de bouwfysische wandopbouw, het materiaalgebruik, de posities en dimensies van het vast meubelair en waarvan al deze zaken zijn gemaakt.

Technische ontwerp tekening (TO)

Deze stap is niet altijd nodig en afhankelijk van de complexiteit van de verbouwing of ingreep. In de technische detailbladen wordt ingezoomd op interessante technische knopen in het gebouw. Dit kunnen punten zijn waarin de constructie of oplegging aan specifieke details dient te voldoen. Of het laat zien hoe de folie dient ingewerkt te worden bij het storten van de fundering. Deze details zijn dan ook vooral bedoeld om zekerheid te hebben over de exacte wijze van bouwen tijdens de uitvoeringsfase

Constructie tekening.

Dit is de tekening waarmee rekenkundig kan worden bepaald of een constructie stabiel, sterk en stijf genoeg is om veilig te kunnen worden gebruikt. Het is een document dat wij in overleg met een constructeur maken en het vertaalt zijn berekeningen op een bouwtechnische wijze.

As build tekening

Mocht er, om welke reden dan ook, een verschil bestaan tussen het bedachte ontwerp en de daadwerkelijke uitvoering, dan is het wijs om een As build tekening te maken. Dit wordt vooral gedaan als de tekening, of het zogenaamde BIM model, later wordt gebruikt in het onderhoudsplan van de woning of het gebouw.