Hoe hoog is een bar eigenlijk?

Die vraag galmt steeds vaker door onze tekenkamer. …en blijkt niet altijd even eenvoudig te beantwoorden. In dit overgereguleerde horeca tijdperk is er een aantal zaken nooit echt gestandaardiseerd. Tijd om onze eigen overwegingen te delen met jullie. 

105-115

In principe begint voor ieder etablissement met tapvergunning het fenomeen “bar” ergens vanaf 105cm. En eindigt op zijn hoogst op 115cm. Alles daaronder gaat lijken op een keukeneiland en hoger geeft je het gevoel dat je ongeduldig staat te wachten aan een mobiel frietkot.

Maar de hedendaagse bardimensionering (is dat een woord?) blijkt toch iets ingewikkelder dan alleen dat. Waar standaard horeca hoogte op 110cm zat, zien we tegenwoordig een veelheid aan verschillen. Slechte interieurbouwers? Nee hoor; gewoon een veranderend gebruik van het barmeubel zelf. 

Ooghoogte

De exacte hoogte is per land verschillend, en is afhankelijk van de gemiddelde hoogte van de lokale gasten. Aangezien het absurd zou zijn om continu de gemiddelde grootte te berekenen van je doelgroep, is er een verschillend aantal hoogtes gebruikelijk. In een cafe zou ik staand (ongeveer) dezelfde ooghoogte moeten kunnen bereiken als zittend. De barstoel was dan van origine ook vooral een alternatief voor de zwaar vermoeide gast. Opdat deze zijn gesprek kon blijven voortzetten terwijl zijn gelederen voor een moment ontlast werden. In Nederland is een hoogte van één-meter-tien comfortabel genoeg om aan te zitten, en prima om tegen te leunen.

Dus, wat is nou het probleem?

De hoogte van de bar heeft een onlosmakelijke relatie met je uitstraling; ben je een bruin cafe, wijk dan vooral niet te ver af van de standaard. Maar wil je meer de uitstraling van een restaurant, zak dan vlug een centimeter of 20 en maak daarmee je bar onderdeel van je keuken.

Diner-for-one

Weet dat je met een lage variant direct ook de staande gasten vermijdt - het is oncomfortabel leunen, en je staat een beetje plomp verloren in de ruimte. Vervolgens maak je een diner-for-one situatie weer vele malen aantrekkelijker. Een groeiende doelgroep die we kennen uit de zakelijke markt, maar nu ook in de leisure lijkt toe te nemen door het enorme aantal eenpersoonsgezinnen.

Ondanks deze ontwikkeling blijft het vragen naar een tafeltje voor 1 persoon altijd een beetje “not done" . Een goed vormgegeven lage bar annex "chefs table" is dan ook bij uitstek geschikt, en bijzonder gastvrij, voor deze doelgroep. (Bijkomend voordeel is dat bijbehorende lagere barstoel stukken charmanter te bestijgen blijkt in avondkleding)

mixed concept

Heb je echter je een gemixt concept dat langzaam overgaat van dagzaak in nachtclub of zelfs cocktailbar - en wil je geen bar-wissel-truc , of heineken-transformer-act opvoeren (wat eigenlijk ook wel heel leuk zou zijn) dan bel je ons beter meteen voor een hoogstpersoonlijk advies.