dit wordt jouw nieuwe (culinaire) ontsnapping

Duidelijk beter articulerend spreek ik Siri nogmaals toe, tevergeefs... ze lijkt me te hebben verlaten ergens nabij de afslag van de A2. Zonder digitaal kompas voel ik me verloren en disconnected op deze Limburgse kasseien weg. Mijn rug recht zich, terwijl de omgeving zich aan mij opdringt. Een oorverdovende stilte wordt af en toe verbroken door het gekletter van een racefiets die zich door het centrum klieft. Hallo Thorn - ik ben er blijkbaar - dus die telefoon kan ik eigenlijk best wegstoppen.

Thorn

Thorn, voor de mensen die het niet kennen, ligt ergens tussen de 24hrs economie van technologie en innovatie aan de ene kant, en een immer luider retail kabaal aan de andere. Ik ben er duizend maal langs gereden (het is ook niet groot), en eraan voorbij gegaan. Terwijl dit juist de plek is om even stil te blijven staan.

Restaurant

Het doel van deze reis had echter niets te maken met het opnieuw mindful worden. Integendeel, voor mij staat een stevige klus in de vorm van een statig rijksmonument uit de 18e eeuw. Het gebouw heeft ooit dienst gedaan als keukengebouw voor de naastgelegen abdij en dat is precies waartoe ze weer herbestemd wordt (minus abdij). Een heel nieuw restaurant zal hier spoedig haar huisvesting vinden. Ditmaal echter zonder de gebruikelijke vrome maaltijden (alhoewel ik niet geloof dat die zusters Benedictinessen hier ooit iets tekort zijn gekomen). Geheel in lijn met de visie van "het Witte Stadje"; gaat dit een plek worden om te onthaasten, en jezelf smakelijk te trakteren op het “nu”. (Een zonde die wij als goed katholieken al snel naast ons neer wisten te leggen.)

 

(tekst gaat door onder de afbeelding)

actuele staat "hofferkeukens" te Thorn

actuele staat "hofferkeukens" te Thorn

Roddels

Over het exacte concept, de naam van het restaurant of zelfs onze eigen plannen, moet het nog even stil blijven. Maar een ding is zeker; deze locatie is zo verweven in de cultuur en geschiedenis van Thorn, dat we haar niet mogen negeren. Wij laten ons dan ook graag leiden door plaatselijke anekdotes, verloren recepten, en zelfs de tenenkrommende roddels van haar kloosterdames. Dus herinner je je nog iets opmerkelijks, of heb jij soms dat oude receptenboek? Laat het ons dan zeker even weten. (roddels@interalter.nl)

Enfin, ik vertel alweer te veel in mijn enthousiasme! Feit is dat we in de voormalige Hofferkeukens opnieuw een culinair etablissement mogen ontwerpen. Geen rambam en knipperende neons vandaag, maar vooral een plek om naar toe te kunnen vluchten, de volgende keer dat je offline gaat.

 

 

Ps: in mijn dichterlijke vrijheid heb ik wellicht het bereik van het mobiele netwerk van Thorn en/of de Gemeente Maasgouw ietwat in diskrediet gebracht. Zou u het nodig achten om de “Thornse stilte” te delen via social media, wees dan gerust. De stad en haar omgeving heeft een prima dekking. Toch zou ik u aanraden vooral uw neus te volgen (terwijl je Siri in haar stilte modus laat staan).