Kaasprikker tweede kamer blijkt geniaal gekozen!

(beeld:bnr)

Die nieuwe vlag, waarmee het interieur van de tweede kamer is opgeleukt, is een onvermijdelijk onderwerp van gesprek deze week. De architect van de zaal (P. de Bruijn) had geen enkele rekening gehouden met een ‘binnenvlag’, bleek uit een onderzoek van de Volkskrant. En terecht! Net als ankers en tuinkabouters, hoort een vlag in de buitenlucht. Wapperend in de wind. Of enthousiast flanerend aan een lans terwijl je met je paard door de polder banjert.

Vanuit de blonde haardos van Rechts geredeneerd begrijp ik de vraag voor die vlag dan weer wel. Maar ook daar zou een creatieve kwinkslag met een windmachine op groene (nationale) stroom beter op zijn plaats zijn geweest. Het zegt iets over ons klimaat, vertaalt de frisse wind die regelmatig door het gebouw waait en knipoogt vriendelijk naar ons innoverend vermogen en technische kunnen.

“Deze ruimte is van ons, maar als het moet schuiven we wel een beetje op hoor…”.

Van oudsher werden vlaggen gebruikt als signaalgever of ter identificatie. Dat was ooit handig op het slagveld, tijdens zeeslagen, en is dat eigenlijk nog steeds ten tijde van oorlogsvoering. Het is ook meteen een statement. Zo’n vlag vertelt niet alleen dat we Nederlanders zijn, maar claimt rudimentair een stuk grond, of in dit geval een ruimte. Daar waren ze zich in de tweede kamer bewust van, getuige de gekozen grootte. In dit geval is de “kaasprikker” een soort territoriaal compromis; “Deze ruimte is van ons, maar als het moet schuiven we wel een beetje op hoor…”.

Plassen zonder urine

Wat je er ook plaatst: het ding communiceert! Maar in een land als Nederland - waar innovatie en creativiteit hoog in het vaandel staan, zou je toch verwachten dat we inmiddels wel kunnen plassen zonder urine. En ik begrijp dat een grote rookworst, of een broodje kroket, misplaatst is in deze situatie. Maar zijn wij dan helemaal niet in staat een equivalent van “Manneke pis” te bedenken?  Welke, vanuit dit licht bezien, een heerlijke parodie is op onze territoriale oergedrag - en tegelijkertijd een natie bindt. Chapeau Belgique!

Of toch? En spreken we daarom inderdaad best van een oversized kaasprikker. Als Nederlandse beeldvertaling voor het volk, de mug en de olifant. Tot zover, en vertrouwende op de juiste (ontwerp)keuzes van onze volksvertegenwoordiging (desalniettemin, altijd tot uw dienst).

Met vriendelijke groet,

Roger haan
Interieurarchitect bij interAlter

InterAlter interieurarchitecten ontwerpt bijzondere interieurs voor de zakelijke markt en werkt voornamelijk voor ondernemingen die zich willen onderscheiden. Het buro combineert interieurarchitectuur met communicatietactieken en weet zo de commerciële belangen van hun klanten te omarmen. Lees meer over interAlter op www.interalter.nl