2018; Het jaar waarin zelfs je doucheputje online gaat

Inmiddels luisteren we muziek op basis van algoritmen die beter weten wat we leuk vinden dan wij zelf en heeft Facebook actuelere informatie over je welzijn dan je coach. Dagelijks laten wij een onvermijdelijke hoeveelheid data achter via de apparaten en systemen die ons leven gemakkelijker hebben gemaakt.  En dat wordt alleen nog maar meer in 2018.

digitaal Versailles 

Dit wordt het jaar waarin jouw stofzuiger zelf bepaalt wanneer het tijd is om een rondje door de zaak te maken, waarin de eerste koffiemachines leren scrabbelen (wie wil dat nu niet!) en waarin je doucheputje online gaat. Steeds meer gebruiksvoorwerpen collecteren en delen data in het kader van de menselijke behoeftebevrediging. Onze oeverloze nood aan slimme apparaten, hebben ons doen arriveren in een digitaal Versailles. Waar een leger aan slimme rookmelders, klokthermostaten en draadloze wandcontactdozen 24hr per dag over ons vergaderen. Het totaal aan jou toegekende apparaten transformeert zich langzaam tot een nooit-slapende-digitale-butler. Een toekomst die we stiekem al een beetje voelen bij woorden als “intelligente electronica” en “the internet of things”. Verwacht wordt dat 50 Miljard slimme artikelen en systemen zijn aangesloten op elkaar tegen het einde van dit decennium (bron:ncta). 

quasi publieke data

Dat wil niet alleen zeggen dat jouw stofzuiger zelf signaleert wanneer een zak bijna vol is, om die vervolgens zelfstandig te bestellen via bol.com . Nee, dit gaat over fabrieken die hierdoor kunnen signaleren waar en wanneer ze hun productie moeten opvoeren zodat jij op tijd je spullen krijgt. Dit gaat over doucheputjes die cruciale informatie over jouw algemene gesteldheid doorspelen aan de digitale gezondheidscoach van de Albert Heijn. Dit gaat over quasi-publieke data die wordt gecollecteerd ter bevrediging van behoeften voordat ze zich voordoen. Los van veiligheidssystemen, en privacy vraagstukken, gaat dit over een wereld waarin de mens centraal staat. En dat is toch wat we willen? Een wereld waarin ziektes worden opgemerkt tijdens het douchen, waarin kleding op miraculeuze wijze aangroeit op het lichaam, en waarin je voeding is gesynchroniseerd met je agenda. Al weet ik niet zo goed waarom we die dan nog nodig hebben, en wat we dan doen de hele dag.

berekende toeval

Want, het wordt pas echt interessant als we dat behoefte-systeen eens gaan omdraaien… wellicht doet zich dan de perfecte baan voor op het moment dat ik mijn droomhuis scout op Funda? Lees ik exact de juiste artikelen voordat ik een blog schrijf, en kom ik de ideale vrouw tegen op het moment dat ik aan kinderen denk. Dat klinkt misschien allemaal nog heel ver weg vanaf waar we nu staan. Maar besef dat elektronica, of eigenlijk artificiële intelligentie, ons gehele leefsysteem bedient. Dus zaken die normaal op toeval zijn gebaseerd, kunnen nu worden berekend en geoptimaliseerd. Als een 3d-facebook-bubbel waarin ik alleen nog maar gelijkgestemden en zaken die ik “leuk” vind tegenkom. Met als grote vraag wie nu eigenlijk wie bedient, of dat überhaupt slecht is, en hoe jij daar straks zakelijk op inspeelt.

Tot die tijd bestel ik de stofzuigerzakken nog wel even zelf. Maar glimlach ik vriendelijk terug naar bol.com als ze dan toch weer weten te vertellen welk nieuwe boek echt perfect past bij mij. Want ik weet dat ze gelijk hebben, anno 2018.

InterAlter

InterAlter ontwerpt bijzondere interieurs voor de zakelijke markt en werkt voornamelijk voor ondernemers die zich durven onderscheiden. Onlangs sloten wij een pact met een groep sociaal psychologen en zoeken we regelmatig contact met marketeers en future trend analisten. Om zo te kunnen werken aan de interieurs van morgen

 

gerelateerde artikelen: 

Forbes; about scrabble playing robots
Enorme groei Internet of Things verwacht
50 miljard apparaten staan in 2020 in verbinding met internet