Opvallen tijdens de beurs?
fotografie Jezael Melgoza / Unsplash
Zorgen dat jouw beursstand opvalt - het klinkt eenvoudig, maar hoe realiseer je dat nu echt? We slaan het harder “schreeuwen” (in de ruimste zin des woords) even over en hebben een overzichtelijk blog geschreven waarmee jij zelf aan de slag kunt. Het is namelijk alleen maar een kwestie van anders denken. Zou je desalniettemin toch hulp nodig hebben? Of wil je graag eens met een van onze ontwerpers brainstormen? Dan staan wij graag voor je paraat!
RUIS
Visueel is er in het hedendaagse expo wereldje weinig eer te behalen. Het lijkt een oerwoud van felle kleuren, knipperende led schermen en een veelheid aan schreeuwende teksten in meters hoge letters binnen de mogelijkheden van de standaard beurs attributen. En als een horde kleurenblinde bessenplukkers lopen we eraan voorbij. Waar je zou verwachten dat er aandacht getrokken wordt, blijkt het tegenovergestelde te gebeuren. Ons brein springt al heel snel in de “veilige modus” om een overstimulering (en bijbehorend informatie-infarct) te voorkomen. Met als resultaat; een bijna apathisch, niets absorberende, doelgroep die steeds minder bereikbaar wordt. Tel daarbij op dat de gemiddelde beursbezoeker nauw in contact staat met zijn of haar digitale achterban - en continu wordt beschoten met gerichte reclame updates - en je blijkt als ondernemer niets anders dan ruis in de periferie van het menselijk waarnemen.
“Wat echter wel nog goed werkt is ons reptielenbrein”
Wat echter wel nog goed werkt is ons reptielenbrein, het stuk hersenen dat zorgt voor de primaire overlevingsdrang. Moeiteloos navigeert zij ons lichaam van en naar haar bestemmingen. Waarbij overactieve beursmedewerkers en andere naderende obstakels met gemak - en vooral onbewust - omzeild worden. En net als een neanderthaler die plots een open plek midden in het woud lijkt te betreden - stelt ook deze groep tijdelijk haar zintuigen scherp om mogelijk gevaar in te schatten. Een open plek is abnormaal in een bos, ze is onverwacht en haalt onze hersenen direct uit de sluimermodus. En niet alleen in een bos, maar ook op de beurs, lijken onze hersenen zo te reageren; vreemde objecten, onleesbare taal, een paraderende giraf, de geur van gepofte kastanjes in de lente, een nieuwe smaak, een onbekende die jouw hand aanraakt, of het geluid van een naderende trein in de rij bij de gratis poffertjes… allemaal sensorisch merkwaardige zaken die ons actieve denken doen ontwaken.
ADVIES
Wat wij dan ook adviseren is de onderbreking van het reguliere - ga niet klakkeloos schreeuwen, koop niet zomaar gekleurde verlichting en schilder niet je hele stand roze, zonder reden. Zorg dat je een specifieke afwijking kunt vormgeven die in lijn is met jouw corporate story. Want waarom ruikt de toko van “Petrol” niet naar benzine, of de Perry Sport naar zweet - waarom klinkt er geen gezoem rondom de Bijenkorf en wordt je overdonderd met een honinggeur in haar tochtportaal. Waarom is de stand van “Hästens” niet zacht en waarom ligt er geen plaatselijke sneeuw bij de Bever Sport vandaag. Waarom krijgt niemand pech voor de ANWB winkel en leg verdomme nou eindelijk gewoon eens bananenschillen op de grond voor de vers-fruit afdeling.
MARKETING in 3D
Gedragsverandering, sociale psychologie en human behavior : allemaal vakgebieden die allang omarmd worden door marketeers wereldwijd. InterAlter interieurarchitecten verwerkt dezelfde kennis in haar interieurs, etalages en beurs-stands. Waardoor we een soort marketeers worden, maar dan in 3D. Wil je meer weten, of wil je graag nader kennismaken, of heb je concreet een vraag? Laat dan een berichtje achter of neem direct zelf contact op voor een oriëntatiegesprek.
Tarieven:
Brainstorm/ontwerpwerk: 95,-/hr.
Tekenwerk/schetswerk: 65,-/hr.