Haribo kaken

Drie lege banen asfalt lachen mij tegemoet in het nachtelijke Italië. Ik stop alleen voor koffie en ben voornemens thuis te ontbijten. Positief herladen, vol energie en met enigszins stijve Haribo kaken volg ik gedwee de instructies van mijn navigatie. Ik foeter misschien beetje als blijkt dat we een minuutje later aankomen, maar maak dat weer goed met een glimlach zodra mijn substantieel overschrijden van de maximum snelheid voor aanhangige automobilisten nut blijkt te hebben gehad. Er is weinig dat mijn vrolijke bui kan verstoren op dit moment. En dat is maar goed ook, want ik blijk een gave te hebben om iedere twee uur de meest miserabele en onvriendelijkste medewerkers van de talloze tankstations, resthofen en area-de-servicio’s die ik aandoe, te selecteren. Zelfs slechte taalgrappen blijken niet bestand tegen het kogelwerend glas waarachter ze schuil gaan. En geef toe, ook al zouden ze iets vriendelijks willen zeggen maakt de krakerige intercom dat onmogelijk. 

Onderweg 

Onmiskenbaar gehuld in een typische ik-kom-juist-terug-van-vakantie-outfit wordt ik stoïcijns genegeerd door de overige gasten. De rijen vrolijk snoep en andersoortige versnaperingen daarentegen kijken mij begerig aan, terwijl een norse -enkel Italiaans sprekende - dame in plooibroek met olie-resistente Mephisto’s haar ogen wegdraait bij het zien van iedere volgende vakantiegast. Nog 7 uur en dan zit haar dienst erop. Ze zucht moeilijk, maar stemt uiteindelijk in met mijn verzoek; “pomp 9 en wat losgeld voor het toilet”. In de wereld van de tankstations lijken etmalen niet te bestaan. Dag en nacht vloeien brandstoffen en cafeïnes rijkelijk door haar aders. Gecombineerd met langzaam doorgegaarde frikandellen of andere vlees-achtigen wordt dit zwarte goud geconsumeerd. Het kan aan het gebrek aan slaap liggen, maar onmiddellijk zie ik kansen voor deze  Insomnia-cafe’s langs Europees niemandsland.

Stel je voor 

Een gastvrij tankstation! En dan het heb ik het niet gewoon over een goeie kop koffie en een toilet-waar-wel-water-door-heen-stroomt. Maar meer een plek om even je benen te strekken, een plek om je op te frissen en weer mens te worden. Wellicht in combinatie met een capsule hotel voor een gegarandeerd onverstoorde powernap. En een jetlagbar met een 24 uurs ontbijt service - dat ook prima als diner genuttigd kan worden. En terwijl je dorstige bolide aan haar welverdiende infuus ligt vraagt een vriendelijke jongeman of hij alvast koffie kan zetten, voor onderweg. Hij is oorspronkelijk uit Rome, maar werkt aan zijn talen in deze auto-terminal. Hij houdt van mensen en vraagt nieuwsgierig naar je bestemming, merkt onderwijl op dat je je Zwitserland-vignet vergeten bent, en controleert uit liefde voor zijn vak je bandenspanning. Jij geniet intussen van je welverdiende pauze en keuvelt wat over kuddes en kalveren met een wildvreemde, terwijl je heilige koe en aanhangsel kundig wordt voorgesorteerd door de valet-parking-service. Gewoon omdat het kan, 24 uur per dag (met een glimlach). Mijn kortstondig dagdromen word beëindigd door de kordate piep van de pin-automaat. Waarna een voorgeprogrameerde  “grazie e arrivederci” verschijnt op het display.

Ben ik nou gek?

Jaarlijks verschuiven duizenden Nederlandse gezinnen gezamenlijk miljoenen kilometers met vouwbungalow, Alpenkreuzer of eender-welke-vorm-van-mobiel-interieur over het Europesche wegennet.  Vrolijk uitgedost in auto-pyama en teenslipper, maken ze zich op voor eender welke vorm van een welverdiende vakantie. De route daarnaartoe (en terug) is echter alles behalve gastvrij. En daar waar die mogelijkheid zich voordoet wordt kundig getracht om extra geld uit je zakken te kloppen. 4 Euro voor een kleine automaten-cappuccino? Geen probleem, maar ik zou er zelfs 6 betalen als er een (leuke) barista uit die automaat sprong. Ik stel dan ook voor om de supermarkt-ideeën te verbannen langs de route-de-soleil’s en onze horeca ondernemers daarentegen ruim baan te geven. De vakantie begint (en eindigt) immers bij de reis!

Interalter

Interalter is een jong, energiek en vooral enthousiast ontwerpburo voor interieurs, meubels en bijzondere objecten. We werken vooral voor ondernemers, bedrijven en gemeenten - en zien kansen, waar anderen enkel problemen ondervinden.