Als je dan toch een tent gaat opzetten…

Dat buiten niet gezond is, weet inmiddels iedereen. Het hele jaar vermijden we effectief het contact met de buitenwereld door ons op te sluiten achter ingenieuze warmte-terug-win-systemen en vooral heel veel UV-werend glas. Onze kantoren zijn ingeregeld om de daglichtcyclus te overwinnen - en ook het interieur van je auto heeft inmiddels een eigen (CO2 neutraal) klimaat systeem.  In theorie hoef je niet meer naar buiten. Onze wereld bestaat uit een gelukkige aan-eenschakeling van interieurs (en daar zijn wij debet aan). Waarom we dan toch ieder jaar deelnemen aan die periodieke volksexpeditie, waarin we in polonaise via Maastricht de rest van de Europa in reizen, weet ik nog steeds niet. En betreur ik ten zeerste.
Maar als je dan toch zo graag een tent wilt gaan opzetten, neem dan deze tips zeker in acht:

  1. Een tent is eigenlijk niets meer dan een saai buiten-behang met stokken, dat klaar staat voor nadere invulling: - voor zowel textieltenten, alsook haar glimmende zusje, zijn er speciale stiften en stickers te krijgen en ik geloof dat er in ieder van ons wel een creatieve kiem zit verborgen. Ga dus los; uit je emoties, schrijf een liefdesverklaring, imiteer je favoriete kunstenaar, teken voor mijn part je kantoor na - maar zorg te allen tijde voor een doorbreking van dat immens saaie beige vlak. 
  2. Camping meubilair kan allang niet meer. Thuis zitten we ook niet op een nylon weefseltje te wiebelen met een typisch krakend licht gewicht onderstel. Dus jouw fauteuil, je bank, je eettafel en liefst ook je bed, is hartstikke welkom op de camping, en zorgt voor de nodige luxe waaraan we zo zijn gewend geraakt. Vul, uit praktische overwegingen, alle overige vloerdelen met kussens en plaids zodat ook het stofzuigen overbodig wordt (je bent tenslotte op vakantie!).
  3. Koffers zijn leuk voor een hotel, maar hou ze weg uit je tent. Kies liever voor gave kisten en gebruik ze als kleding opberger en bijzettafel. Daarmee krijg je direct ruimte voor je leeslamp, je boeken en je telefoon oplader.
  4. Een goeie kampeerspot kan niet bestaan zonder buitenkeuken. Fabriceer thuis iets heel eigens, of neem voldoende gereedschap mee om op vakantie te kunnen werken aan je (tijdelijke) droomkeuken (zeker goed voor alle onrustige vakantievierders). 
  5. Waarin men vroeger zelfs de aardappelen meenam op vakantie - is het tegenwoordig zaak om je goed te verdieping in de lokale keuken en destilleer technieken. Magnetrons en air-fryers passen derhalve niet in dat beeld - en mogen plaats maken voor meer primitieve warmtebronnen. Een zogenaamde buitendouche is dus aan te raden.
  6. Verlichting is evident (en vaak onderschat). Sla desnoods palen in de grond om tuinverlichting te kunnen draperen , breng je oma’s schemerlamp mee,  gebruik bomen alsof het kerst is, maar zorg altijd voor een afdoende (doch matig) verlicht tafereel. Zorg hierbij dat lichtkleur en hoeveelheid lumen nooit het lokale toiletblok evenaard. Ps: verlichting zonder UV trekt stukken minder insecten aan.

veel geluk

Kortom, negeer het feit dat je buiten bent. Je kunt prima een interieur maken zonder gebouw (architectuur is uberhaubt zwaar overgewaardeerd) - De Arabische Bedoeïenen zijn daar meesters in en worden veelvuldig gebruikt als inspiratie bron. Dus vermijd de kampeerbazaars en de typische buitensport zaken zoveel mogelijk en kijk met een creatief oog terwijl je de meubelboulevard afstruint voor jouw vakantie. Er rest mij niets meer dan jullie alle geluk te wensen in deze buiten-gewone exercitie, waarin het tijdelijk nomadisch bestaan word omarmt.

Ps:

7. Uit ervaring weet ik dat ook in het droog-seizoen een spontane moesson kan optreden. Maak van te voren een lijst met beschikbare hotels, air-bnb’s en overige gastenverblijven op minder dan 30 minuten rijden. We zijn als jager verzamelaars geëvolueerd van kundige boomklimmers naar energie-A-label-bewoners. We zijn minder behaard, kwetsbaarder en ons darmstelsel is niet ingesteld op grote hoeveelheden stokbrood. Houd daar rekening mee in de organisatie van dit romantisch gedweep met tentdoek. Een fijne vakantie!

 

Interalter

Interalter ontwerpt bijzondere interieurs voor de zakelijke markt en werkt voornamelijk voor ondernemers die zich durven onderscheiden. Het buro combineert interieurarchitectuur met communicatie technieken en voegt daarmee op creatieve wijze waarde toe in de exploitatie. Meer lezen? check dan de rest van onze interieur columns

douglas-sanchez-661544-unsplash kopie.jpeg