Alleen wat je écht weten moet over het verlichten van je interieur.

Het blijft toch een beetje de fetisj van de gemiddelde (interieur)architect. Hét ding waarmee je een verschil maakt tussen rouwcentrum en supermarkt zonder überhaupt de rekken te verwijderen. Maar sinds de massale opkomst van de LED techniek, spreekt men in ondoordringbare termen als lumen en candela, gepaard met kleurindexen in Kelvin en “handige” daglicht-vergelijkings-indexen die daar dan weer bij horen. Geen wonder dat de gemiddelde homo sapiens hier in het duister tast.

Toch is het belangrijkste gedeelte van jouw lichtplan gestoeld op principes die je ook zonder het behalen van een graad in de lichtologie kunt bevatten. Dat je dan vervolgens nog wat hulp nodig hebt bij de exacte dimensionering van de lichtsterktes en overige variabelen is bijzaak. Zolang jij maar weet wat je bereiken wilt.  

Succes met deze 9 tips, en deel zeker je resultaten met ons!

 1. Focus
  Bijna te logisch om te vermelden; licht genereert aandacht! Bedenk dus van te voren wat het meest belangrijk is in je interieur. Is dat jouw gast of is dat het product? Is het de DJ, de bar, of de boekenkast? Denk hier goed over na, dit is bij een hippe-hop-verbouwende-micro-brouwer anders dan bij jouw lokale stadsbibliotheek. Zoek je focuspunt en let it shine! 

 2. Functie.
  Nadat je je focus bepaald hebt, zul je moeten zorgen voor wat meer functionele verlichting. De mensen aan tafel willen graag hun bestek kunnen terugvinden, de kastelein zijn glazen en boven het urinoir positioneer je best ook een spotje.
  Er zijn een aantal handelingen die je moet kunnen uitvoeren, en daarbij heb je licht nodig. De truc is om dat zo minimaal mogelijk te doen. Ik wil namelijk niet dineren in het licht van de garderobe of de sfeer van de afwaskeuken. Zorg voor voldoende intensiteit, maar beperk de spreiding door gebruik te maken van gerichte spots of mooie kappen.

 3. Contrast.
  Als je focus, en je functie in orde zijn, is het de kunst om te stoppen. Echt, je bent klaar!
  “Ja, maar de gang is zo donker” hoor ik je denken. Klopt! Zolang je de klink, slot en het kamernummer nog kan vinden is dat prima! - Algemene verlichting is voor ziekenhuizen, bejaardencentra en aula’s - en een dooddoener voor jouw interieur. Op dit moment is er een sterk contrast tussen belangrijke zaken en bijzaken (zoals de ruimte tussen de tafels). Ga je meer toevoegen verlies je contrast, en dus focus. Wat je te allen tijde wil voorkomen is een egaal verlichte ruimte. Dus hou het spannend!

 4. Gebouw.
  Vergeet de architectuur verlichting! Niets is zo voor de hand liggend als het uitlichten van een plafond-roset of dramatisch aangelichte wandopeningen. Zolang je die niet verkoopt behoeven ze vooral geen aandacht. Het gebouw is al ruimschoots aanwezig en dient geen verdere aanduiding. Jouw nieuwe binnenkant daarentegen is het kloppende hart van deze stapel stenen - en daarmee de reden dat ze überhaupt bestaat. Wees trots op wat je daarbinnen manifesteert en negeer dus de architectuur.

 5. Kleur.
  Kleuren zijn lange tijd taboe geweest. Gekleurd (gefilterd) licht was iets voor het theater, en werd in de commerciële interieurs veelal geweerd. De eerste (betaalbare)RGB led kleuren waren slecht van kwaliteit en maakten een goedkope indruk. Hiermee werd de anti-kleur-gedachte alleen maar verder bevestigd. Tegenwoordig kun je juist met kleur iets doen waardoor je een hele specifieke sfeer creëert. Drama is hip! En ook de betere kwaliteiten zijn inmiddels prima betaalbaar . Maar laat je bij het kiezen van de juiste kleuren goed adviseren, en bewaak de kwaliteit (lees: je wilt een test zien op lokatie, met de juiste materialen).

 6. Type licht.
  Weet waarmee je werkt. Er zijn verschillende manieren om licht te doen laten ontstaan. De meest gangbare vormen zijn Neon- , led-, gloeidraad-, fluorescentie- en gasontladingslampen. Onderling ook nog eens onderverdeeld in verschillende kwaliteit en soorten. Kies je voor fluorescentie (TL) dan heb je vast een goeie reden om dat tachtiger jaren kantoorgevoel te initiëren. En hetzelfde geldt voor neon - waar een heel typisch schijnsel uit voortkomt. Ieder lichttype werkt anders, wees je daarvan bewust.

 7. Daglicht.
  Zolang het geen discotheek of metrostation betreft zul je altijd een combinatie hebben van dag- en kunstlicht. Waarin de eerste een immer variabel gegeven is dat afhankelijk van seizoen - en tijd van de dag - langzaam verschuift van kleur, richting en intensiteit. En de tweede; dusdanig over-gedimensioneerd dient te worden om hier überhaupt tegen te kunnen concurreren. Mijn advies (zolang het geen zonnestudio betreft); ga de strijd niet aan en omarm het voorhanden zonlicht indien aanwezig. Maar zorg dat je kunstlicht-plan zeker ook nog voldoet bij de afwezigheid van zon.

 8. Armaturen.
  Zeker niet onbelangrijk, maar geheel afhankelijk van je eigen smaak, het soort bedrijf en vooral.. je budget. Spendeer je geld allereerst aan de kwaliteit van het licht en gebruik het restant aan het design van de lamp.

 9. Opvallen.
  “Meer is beter” is lang het ondernemers credo geweest. Onze binnenstedelijke etalages floreerden er wel bij, en bij iedere verbouwing werd er beduidend meer vermogen in de fittingen gedraaid. Deze strijd is allang niet meer gaande, tenzij je stadion-verlichting verkoopt. Gebruik het licht om de juiste sfeer te creëren en maak de mensen nieuwsgierig.
  Laat je vooral niet tegenhouden in je creativiteit - wij zijn voorstanders van bewegend en knipperende licht-installaties (en helpen daar graag bij). Lees zeker ook ons blog over opvallen

Meer weten, of advies nodig bij jouw lichtplan? Neem dan gerust contact met ons op!

 

Interalter

Interalter ontwerpt bijzondere interieurs (en dus ook lichtplannen) voor de zakelijke markt en werkt voornamelijk voor ondernemers die zich durven onderscheiden. Het buro combineert interieurarchitectuur met communicatie technieken en voegt daarmee op creatieve wijze waarde toe in de exploitatie. Meer lezen