Dit gebouw mag vooral niet recht worden

Een natuurgebied in midden Limburg krijgt er binnenkort een wel heel bijzonder verblijf bij en InterAlter is gevraagd om dit vorm te geven. Niet zozeer omdat we zo enorm bekend staan om onze woningbouwskills, maar eerder omdat het huis mag dienen als etalage voor een hele nieuwe productie techniek - En dat is typisch een klus voor ons!

“Nog steeds heel klein”
— Aldus Frank Omloo van Catena Beton

Wat ooit begon op een schaal niet groter dan een schoenendoos - wordt nu voor het eerst uitgevoerd ter grootte van een woonhuis. “Nog steeds heel klein”, volgens Catena Beton - onze opdrachtgever en het bedrijf verantwoordelijk voor de vertaling tussen productie techniek en onderzoek - “Deze manier van gieten is juist bedoeld om prefab organische kunstwerken ter grootte van een brug of dam zeer precies en efficiënt te kunnen fabriceren. Dus in die zin is het nog steeds een schaal model”. Ik wil het niet meteen te technisch maken maar deze nieuwe techniek maakt gebruik van continu instelbare gietmallen, en voorkomt daarmee een hoop bekistingswerk op de bouwlokatie. Daarnaast is ze uitermate geschikt voor het gieten van organische structuren in gewapend beton - wat dus gewoon neerkomt op absolute vormvrijheid! En het einde der blokken dozen.

testcase

Baanbrekend? Zeker! Maar nog te prematuur om het heel hard van de daken te schreeuwen. Dit project is vooralsnog vooral een belangrijke testcase op serieuze schaal. …maar wel een waar ik straks heel graag zou willen kunnen overnachten.

Interalter

InterAlter ontwerpt bijzondere interieurs (en in dit geval hele vreemde gebouwen) voor de zakelijke markt en werkt voornamelijk voor ondernemers die zich durven onderscheiden. Het buro combineert interieurarchitectuur met communicatie technieken en voegt op creatieve wijze waarde toe in de exploitatie.