Design steeds minder vegetarisch

Twee jaar geleden choqueerden we menig dierenactivist tijdens de TEFAF. Onze sierlijk gevormde lampen (foto) en andere lichtobjecten uit gerecupereerde diereningewanden trokken veel bekijks. Maar zorgden ook voor afschuw en walging nadat bleek dat het zojuist bewonderde materiaal afkomstig was uit slachtafval. Het verschil dat de context kon maken in de beoordeling van een materiaal vonden wij fascinerend.  Even leek het dat dit soort experimenten beter worden geconsumeerd onder de noemer “kunst”.  Onze eet-cultuur en het over-consumentisme bevragen door hergebruik van haar afval is daar niet zo vreemd. Maar om een omgekeerde maag boven de eettafel te hangen leek toch een stap te ver. 

post-mortem

Inmiddels lijkt het tij te keren. Zoals je vast al hebt opgemerkt waren opgezette dieren nog nooit zo populair en het vak van de preparateur viert hoogtij. Zelfs bij mijn kapper word ik vrolijk verwelkomd door een twee meter hoge struisvogel (die tweemaal terug moest omdat de kleur van de poten niet match-te met het interieur) en in het museum trotseerde ik onlangs een hele kolonie nieuwe diersoorten die Darwin negeren - post mortem ineen gefabriekt, wel te verstaan. En daar blijft het niet bij! Behang uit massaal gekweekte Talapia-huid (want daar hebben we veel van) en kinderfauteuils uit kattenbont zijn inmiddels prima leverbaar. Hoe exotischer, hoe beter - we lijken het pre-museum tijdperk weer opnieuw te beleven, waarin welgestelden hun wereldse karakter en exquise smaak doen presenteren middels een indrukwekkende verzameling rariteiten. 

tefaf

Met kennis van deze ontwikkelingen in de sector, verheug ik mij op de aankomende opening van de belangrijkste kunstbeurs die ons land kent. Ik verwacht handgewalste Bengaalse tijgers voor de open haard, jurken-van-gedroogde-goudvis-pailletjes en uiteraard een hernieuwde versie van het (inmiddels iconische) levende behang dat we allemaal zo koesteren. Als ik een ding zou moeten voorspellen over de trend die langzaamaan wordt geaccepteerd, is dat onze hedendaagse interieurs bij lange na niet meer zo vegetarisch zijn.

interAlter

InterAlter interieurarchitecten ontwerpt bijzondere interieurs en meubels voor de zakelijke markt en werkt voornamelijk voor ondernemers die zich durven onderscheiden. Het buro heeft een gezonde voorliefde voor nieuwe materialen en/of afwijkend materiaalgebruik, en schuwt het gebruik hiervan dan ook zeker niet.