tinyhouse movement gaat onze interieurs drastisch beïnvloeden

Dat die hele tinyhouse movement flink wat commotie met zich mee brengt hoef ik niet uit te leggen. Het is en blijft ook leuk (lees: likable), zo’n mini-huisje met alleen maar de essentiële zaken. Leven zoals leven bedoeld is, zonder overbodige ballast. Ooit ontstaan uit de wens om ecologisch vriendelijker met onze planeet om te gaan, zijn ze nu (net als alles dat groen is), gebombardeerd tot “must-have” buitenverblijf voor de iedere zichzelf respecterende, hardwerkende urbanist (want je hebt het immers verdiend). 

definitie

Wat nu precies de definitie is van een “tiny house”, is god-zij-dank nog niet vastgelegd. Ze zijn voornamelijk klein - en ons ambtsapparaat heeft grootste moeite om het te begrijpen, laat staan het te classificeren binnen ons even ambtelijk ordeningssysteem. Een zwerver onder de brug zou zomaar “tiny” kunnen wonen, zonder te voldoen aan het bouwbesluit. En wat we eerder een bungalow noemden is nu automatisch “tiny”. Een omgebouwde schaftkeet ook, een Hymermobil uit 1982 ook, en een uitgeholde stapel hooi doet prima dienst als ecologische variant. Je begrijpt het al: ze zijn klein, ongedefinieerd en als het moet schuif je met je hele toko gewoon de wereld rond.

nieuwe vraag

Gaaf, maar heb je ook al nagedacht over die hele kleine binnenkant? Want een traditionele rit naar de woonboulevard is uit den boze. Hoe slim die Zweedse meubels ook in een kartonnen doosje passen, eenmaal opgebouwd zijn ze lomp en weinig ruimte-efficiënt. Slimme ikea-hacks maken hier wederom kans op een (tiny) comeback, maar dat is enkel weggelegd voor de motorisch bovengemiddeld ontwikkelden onder ons (met internet). Wij zien hier dan ook kans voor nieuwe coalities binnen de camping en buitensport ketens. Het gaat niet meer lang duren voordat er een serieuze vraag ontstaat naar sterke, lichte, inklap- of opblaasbare, binnen/buiten meubelen - die vooral niet aanvoelen als campingset - en waar de gemiddelde minimalist-met-zwaar-architectonische-betonnen-bunker-bouw zijn vingers bij aflikt. Wij hebben vast een eerste selectie gemaakt van deze vroege - en wellicht volledig onbedoelde - nieuwe interieur trend in wording (of niet)…

InterAlter

InterAlter ontwerpt bijzondere (en ook steeds kleinere) interieurs voor de zakelijke markt en werkt voornamelijk voor ondernemers die zich durven onderscheiden. Het buro combineert interieurarchitectuur met communicatie tactieken en voegt op creatieve wijze waarde toe aan de exploitatie.