...over die boom in je interieur; sfeermaker, of bittere noodzaak?

Wie denkt dat de kerstboom enkel voor de gezelligheid is, heeft het mis. De traditie van de oorspronkelijk met kaarsen verlichte bomen heeft niets te maken met religie en/of kerstmis (wat de media ons wel doet geloven) en zijn ook geen afstammeling van de oud-Germaanse eik (die men eerst vereerde, en daarna verbrandde in de koudste periode van het jaar). Nee, de vrolijke binnen-spar blijkt niets dan een doeltreffende manier van inbraak preventie; onderzoek heeft aangetoond dat de best verlichte panden, een kleinere kans hebben op inbraak. Een feit dat in de 17e eeuw ook al bekend was, en waar lokale kaarsenmakers sinds jaar en dag baat bij hebben. Vandaag de dag zijn de knipperende en bewegende led-lichten dus niet alleen goed voor het kerstgevoel in de straat, maar staan ze garant voor een schadeloos doorkomen van de donkere dagen. Op veel plaatsen zie je dan ook een gezamenlijke aanpak waarin lokale horeca, Gemeente en burger elkaar hierin ondersteunen. Is jouw bedrijf gesloten deze periode? Tuig dan zeker een disco-boom op en versier uit voorzorg alle verdiepingen met de gebruikelijke attributen.

Duurzame keuze

Kies echter niet zomaar een boom. Wie, anno nu, nog een 1-dags-boom durft te kopen is weinig maatschappelijk verantwoord bezig. Zogenaamde scharrelbomen (met een goed leven, altijd buiten geweest, en voldoende ruimte gehad) worden ruimschoots aangeboden. Maar de meer duurzame varianten zijn binnenkort ook te leen, te lease of ter adoptie verkrijgbaar. Want ook hier geldt dat gebruik langzamerhand belangrijker wordt dan bezit - en het duurzaam ondernemen zit nu eenmaal in ons bloed. Of deze bomen ook echt terug geplaatst kunnen worden na de huurperiode is nog niet duidelijk, en wellicht afhankelijk van het onderhoud (uitval van naalden is vaak de wijden aan een tekort aan aandacht). Wil je helemaal geen onderhoud, of ben je allergisch. kies dan niet voor een Foster-parents-boom en ga voor 100% kunststof. Ook deze zijn tegenwoordig met de gebruikelijke certificaten verkrijgbaar. Vlamvertragende varianten kunnen helaas wel de pret bederven bij de rituele verbrandingen nadien. Zorg dus dat je van de tevoren weet welk soort boom bij welk soort gast hoort om teleurstelling te voorkomen.

Spuitbus

NB. Voor ondernemingen waar kerstversieringen ongepast zijn, of uit de toon vallen binnen het minimalistisch interieur, zijn er speciale spuitbussen te koop met de typische geur van dennenhars. Dim de lichten, spuit enkele gestoffeerde meubeldelen in (waar je niet wilt gaan zitten). En waan je voor een moment in een dennenbos. Een bijl en kettingzaag kunnen in dit geval volstaan als decoratie, en doen (indien voldoende aanwezig) ook prima dienst als inbraak preventie (foto’s zijn welkom).

Wij wensen u gezellige, maar vooral ook schadevrije donkere dagen toe. Mocht onverhoopt uw interieur toch zijn aangetast door een der welke vorm van ongecultiveerd misdrijf. Schroom niet om ons te bellen. 

 

InterAlter

InterAlter ontwerpt bijzondere interieurs voor de horeca en zakelijke markt en werkt voornamelijk voor ondernemers die zich willen onderscheiden. Het buro combineert interieurarchitectuur met marketing tactieken en weet zo de commerciële belangen van hun klanten te omarmen. 

Lees meer over interAlter…

fotografie:  Annie Spratt via Unsplash