Het hele verhaal; Kaboom Hotel

Het nieuwe hotel, tegenover het centraal station van Maastricht, opende haar deuren deze zomer. Achter de karakteristieke gevels is een compleet nieuw gebouw verrezen. Het ontwerp van inter/alter neemt de grandeur van Wyck en het karakter van de stad mee naar binnen. “Het contrast kan niet groter: nieuw achter oud,  grandeur versus low cost. Ik heb genoten”, aldus Haan.

concept
De ontwerpvraag was duidelijk: een interieur voor een low cost hotel (no nonsense, efficiënt in gebruik en slim in het onderhoud), dat past bij het eigenzinnige karakter van de opdrachtgever. Het resultaat is één grote contradictie. Het standaard idee van een ‘budgethotel’ wordt volledig met de grond gelijk gemaakt. Het interieur is geïnspireerd op een historisch Frans hotel en duidelijk voelbaar uitgewerkt vanuit het functionele denken van een budgethotel. Zo is vorm gegeven aan een nieuw hotelconcept; “grandeur versus low cost” . 

interieur

Naast het narratieve deel, zijn er zowel technische als bedrijfseconomische randvoorwaarden aan een ontwerp, en dat maakt de uitdaging voor de interieurarchitect des te groter. Roger Haan beseft als geen ander dat hij werkt “in opdracht” en “ten dienste van” . “Uiteindelijk hebben we te maken met een onderneming waar geld verdiend moet worden. En dat het een duurzaam low cost hotel moest worden, maakte de opdracht alleen maar interessanter”.

De primaire bescherming van de wanden is daardoor geworden tot een van de meest in het oog springende elementen in het interieur. Het “behang” refereert naar een oude “chique” vanuit de nieuwe budget vriendelijke situatie. eenvoud en grandeur worden hier letterlijk tegenover elkaar geplaatst.  In dit motief wordt vanuit het verleden een brug gemaakt naar het Maastricht van nu. Tradities gekoppeld aan kunst, cultuur en het leven in het hedendaagse Maastricht.

 

Het meubilair daarentegen is dan weer puur functioneel en duurzaam, een tegenoffensief voor de florale storm die het grafische werk teweeg brengt.  
Net als de lichtplannen, geen overdaad, maar gewoon licht waar je het nodig hebt. Zoals in de gangen enkel de portieken bij iedere kamerdeur zijn aangelicht. “Dat geeft een veel dynamischer lichtbeeld. En je gaat zo vanzelf zachter praten in de verkeersruimten, maar daar is ook het akoestisch plafond en het kleurgebruik debet aan”.

Ik wilde vooral de contradictie aansterken tussen het hedendaagse economisch verantwoord denken en het rijke gevoel van het oude Wyck. Daardoor zijn er veel standaard materialen gebruikt maar door ze net op een andere manier te gebruiken ontstaat een associatie naar een hele andere tijd.

“zijn” Kaboom

Inmiddels is het hotel meer dan een project. Het hele bouw- en ontwerpproces is zo intensief geweest dat Roger met recht mag spreken van “zijn” Kaboom. Het interieurconcept is volledig geadapteerd door de medewerkers en doet inmiddels dienst als algehele bedrijfsfilosofie. Waardoor de contradictie nu een totaal beleving wordt - Kaboom staat voor de clash, de bang, de controverse. je zou het een hotel in de klassieke zin van het woord kunnen noemen. Maar dan met een twist anno nu. Het is een state-of-mind, een nieuwe manier van hospitality die past bij het hotel van vandaag en haar gasten.

 

Inmiddels is inter/alter alweer druk met nieuwe projecten in de hospitality en retail sector, volg hen online via www.interalter.nlof op instagram: @interalter_maastricht.